Bemutatkozás

Egyéni és párkapcsolati problémák kezelése, házassági,
válási krízistanácsadás párterápiás vagy egyéni konzultációs formában.

 

Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta vagyok.

Az egyetem elvégzése után 13 évig a Szent István Kórház szülészeti osztályán és család- és nővédelmi tanácsadójában dolgoztam, 1993 óta pedig magánpraxist folytatok.

Kiegyensúlyozott párkapcsolatban élek. Férjem elméleti fizikus, egyetemi tanár, fiunk mérnök. Pácienseim legnagyobb része semmilyen értelemben nem tekinthető betegnek. Főként olyan emberek fordulnak hozzám, akik érzelmi, párkapcsolati problémákkal küzdenek, vagy éppen válási krízisben vannak, de nincs elfogulatlanul segítő, értő másik ember a környezetükben, akivel megoszthatnák a gondjaikat, aki mellett hangosan és következmények nélkül gondolkozhatnak a problémájukról. Sokan szeretnék jobban megérteni önmagukat vagy társukat, szeretnének változtatni helyzetükön, kapcsolatukon, és úgy érzik, hasznukra lehet egy semleges, kívülálló szakértővel való beszélgetés.

Pszichológusként természetesen senki helyett nem tudom megoldani az ő életének a problémáit, de az együttes gondolkodás során megérthetjük azokat, megtalálhatjuk a nehéz helyzetekre adható válaszokat, kidolgozhatjuk és begyakorolhatjuk a célszerű viselkedés módozatait. Általában elmondható, hogy az a konzultációs ill. terápiás kapcsolat a legeredményesebb, amelyben a páciens tulajdonképpen önmagával folytat nyílt, becsületes és őszinte párbeszédet. Azt, hogy egy terápiás együttműködés eredményes-e, hatásos-e, az érintett egyértelműen szokta magán érezni. Azt érzi ugyanis, hogy valamit jobban megértett önmagából, a másikból, mint addig, hogy más, új nézőpontból látja a helyzetét, hogy ez a más nézőpont segít neki reálisan elhelyezni önmagát a világban. Legtöbben korábbi pácienseim ajánlására fordulnak hozzám.kondorne

Az első időpontot telefonon egyeztetjük. Az első (két órás) beszélgetés célja a probléma azonosítása, a helyzet tisztázása, a kapcsolat történetének, az előzményeknek a feltárása. A találkozás végén elmondom, hogyan látom az elhangzottakat, mi az, amivel a velem való további együttműködés hozzájárulhat a problémák rendezéséhez. Ha szükségesnek látom, más szakember bevonására is javaslatot teszek, különösen azokban az esetekben, ahol indokoltnak látszik gyógyszeres támogatás igénybevétele is. Az első beszélgetést követően a jelentkező igényeinek megfelelően alakul ki konzultáció vagy terápiás kapcsolat.

pszichoterapia.net